Hélène Bergmans – Vormgever van concepten in de culturele sector

Lees ook: https://www.bergmansdesign.nl/carriereverloop/

Hélène Bergmans, vormgever van concepten / geeft concepten vorm

Vanaf 1998 woonachtig in Nieuw-Sloten, werkt Hélène na brede internationale ervaring te hebben opgedaan en werkzaam te zijn geweest bij diverse bureau’s sinds 5 jaar vanuit huis. Haar opleiding als typograaf/ontwerper kreeg ze aan de kunstacademie in Breda. Zij is bekend door projecten in Nieuw-Sloten als “Route 10/66” (2012), “Sloten terug in de Kas” (2013) en Conceptstore Waar&Huis (2014) in het voormalige Rabobank filiaal aan het Belgiëplein, die zij alle drie met Brigit Vermeulen organiseerde. Hélène ontwerpt grafische concepten, vaak (maar niet altijd) in de culturele sector. Vanaf 2013 verzorgt zij de grafische vormgeving van de exposities in het Dutch Design Hotel Artemis, steeds aan de hand van een nieuw thema. Naast culturele opdrachten zoals vormgeving van boeken o.a. voor het Nederlands Dans Theater, werkt zij ook voor commerciële opdrachtgevers als websites in de dienstensector en ICT.

Wat is een concept en hoe geef je dat vorm?

HB: “De afdeling marketing of de eigenaar van een bedrijf of organisatie wil een actie ontwikkelen, een plan of event, en zij willen daarmee naar buiten communiceren. Zij komen dan met hun vraag voor vormgeving bij mij. Je adviseert de opdrachtgever daarbij vanuit je ervaring met creatieve oplossingen. Ik gebruik dan niet alleen de input van de opdrachtgever, maar ook mijn eigen visie. En soms zoek ik er de juiste mensen bij. Een tekstschrijver, een fotograaf of een styliste zoals bij een publicatie over akoestische verlichting.”

Wat is verder belangrijk voor jou?

HB: “Ik vind ondernemen een interessant spel, en naast de inhoud moet het natuurlijk ook klikken met de opdrachtgevers. Dat werkt twee kanten op en daardoor worden de producten, publicaties of websites ook het beste! Naast professionaliteit is prettig persoonlijk contact essentieel.”

Wil je nog iets kwijt?

HB: “Ik werk sinds kort ook in het voormalige IBM-gebouw, genaamd B.Amsterdam, een zeer inspirerende omgeving met veelal start-ups. Echt een aanrader voor meet-ups!”

Ellen van Kessel

Deze publicatie is verschenen op 23 augustus 2015 in Nieuw Sloten Nieuws